Kurje oči

Kurje oči su najčešći problem stopala. U teoriji ih opisujemo kao stožastu nakupinu kože sa vrhom okrenutim prema unutra. Postoje mnoge vrste kurjih očiju ali one najčešće su tvrde i mekane , također je važno naglasiti kako kurje oči nisu zarazne.

 

kurje-oko

kurije-oko-izmedu

kurije-oko-mali-prst

oko-peta

oko-taban1

Kako nastaju kurje oči?

Kurje oči su posljedica trenja i stalnog pritiska istog mjesta na stopalu. Ukoliko konstanto nosite neprikladnu obuću na mjestu pritiska će se stvoriti zadebljanje (natisak) , ukoliko ne sanirate nastali natisak on će sa vremenom ‘prerasti’ u kurje oko. Vrh ranije navedenog stožca se naziva korijenom kurjeg oka. Na početku, zahvaćeno područje postaje crveno, bolno, a ponekad se javljaju i žuljevi. Kako vrijeme prolazi, promjene postaju tvrđe, deblje, a kako rastu dublje, često pritišću na živac pa postaju izuzetno bolne.

Kurje oči se manifestiraju kao bijelo/sivo ili žuto/smeđe područje, ovisno o boji puti. Simptomi uključuju bol i oteklinu oko kurjeg oka, kao i neugodu od izravnog pritiska prilikom hodanja.
Gdje nastaju kurje oči?

Tvrdo kurje oko nastaje na gornjoj strani zglobova prstiju, na vanjskoj strani malog prsta i na tabanima zbog pojačanog mehaničkog pritiska prilikom hodanja.

Mekano kurje oko se javlja između prstiju kao posljedica pojačanog pritiska na kožu zbog deformacije kostiju i znojenja tog područja.

Vrlo često kurje oči nastaju ‘pod’ noktom, odnosno u kanalu nokta na palcu.

Kako spriječiti nastanak kurjih očiju?

  • Najbitnije je nositi obuću odgovarajuće veličine, dovoljno komotnu da se ne stvaraju žuljevi.
  • Redovite pedikure su također jedna od opcija ukoliko vam stopala često imaju nakupine tvrde kože.
  • Redovita kućna njega stopala koja uključuje piling i bogate hranjive kreme.

Ukoliko ipak procijenite da je stanje alarmantno bez odgode posjetite pedikera ili doktora. Kurje oko vrlo teško, gotovo nikako ne možete ukloniti sami uz pomoć čarobnih krema ili flastera. Ovi preparati su najčešće na bazi voćnih kiselina koje dodatno iziritraju ionako upaljenu kožu oko kurjeg oka dok je samo kurje oko nataknuto.

Na kraju je bitno još napomenuti kako se kurje oči često miješaju sa virusnim bradavicama koje nastaju na stopalima, zato nemojte sami tretirati zahvačeno područje kako ne bi zamijenili nastalu tvorevinu te prenesli bradavice na drugo mjesto.