Kako najbolje njegovati kožicu oko noktiju

Razlikujemo kožicu i pokožicu odnosno kutikulu. Kožica je onaj vidljivi dio koji se nikad ne reže (ili barem ne  bi trebao), dok je kutikula tanki zaštitni sloj epiderme koji raste po noktu i kojeg je potrebno nakon hidratacije pogurati i odstraniti. Kutikula je dio kože i ima važnu ulogu kao barijera koja štiti korijen nokta od prodiranja bakterija i gljivica, zato budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima i paziti da ju ne izrežete preduboko,također od iznimne važnosti je higijena alata kojim se služite. On mora biti dezinficiran kako ne bi došlo do upalnog procesa ukoliko pretjerate sa uklanjanjem neželjene kožice i kutikule.

grada nokta

Njega kožice  i kutikule  nokta je u principu vrlo jednostavna, najvažnija je hidratacija jer kao i svaka koža koja je suha kutikula postaje kruta i puca, ponekad i do krvi. Kada je kožica u katastrofalnom stanju prvo ju treba dovesti u red. U ovom slučaju nije dovoljno rubom ručnika nakon tuširanja pogurati kožicu nego je potrebna veće intervencija. Od srca preporučujem OPI Avoplex za odstranjivanje kožice.

opiza-koicu

 

tretman-kozice

izvor

Uz pomoć ovog  preparata, više nije potrebno namakati cijelu ruku niti rezati kožicu, već se nanese gel  koji kožicu omekša i otopi u roku od dvije minute, te se  zatim drvenim štapićem ili metalnim potiskivačem kožica odstrani i potisne. Naravno ako neki očiti višak postoji odrežite ga, no ne pretjerujte. Razmišljajte o kožici kao o korovu. Što vi više režete ona brže raste jer pokušava što boje zaštiti korijen nokta, zato ju naučite pravilno njegovati bez da ju povrijedite. Svaki preparat za odstranjivanje kožice je potrebno dobro isprati i isčetkati sa nokta. Koristite ih jednom tjedno. Korištenje se ne preporuča kod upala, zaraza ili oštećenja noktiju.

parafin1

Ruke redovito mažite kremom, nekoliko puta dnevno, a u kutikute dodatno utrljavajte ulje po vlastitiom izboru, i na kraju preporučujemo nekoliko puta godišnje njegu parafinskom kupkom.