celulit

Sa prvim zrakama proljetnog sunca počinjemo razmišljati o celulitu i njegovom uklanjaju. On je masno tkivo koje se u usporedbi s običnom masnoćom vrlo teško uklanja. Celulit je zapravo potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, odnosno upalno stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te se stvaraju karakteristični nabori . Konzistencijom je sličan želatini (sastavljena od masnoće, vode i otpadaka) i najbolje ga opisuje izraz narančina kora, a najčešće se nakuplja na kukovima, bedrima, stražnjici, trbuhu i stražnjem dijelu nadlaktice. .Kvrgavi i namreškani izgled celulita potječe od deformiranog vezivnog tkiva koje masne stanice dijeli u odjeljke. Celulit nastaje kao posljedica nepravilnog načina ishrane, nedovoljnog unosa vode, nedovoljnog kretanja, stresa, a može nastati kao posljedica hormonalnog poremećaja.

Celulit nastaj u nekoliko faza; u prvoj fazi se celulit na vidi golim okom, u drugoj fazi počinjemo zadržavati tekućinu te se osjećaju sitni čvorići, u trećoj fazi tekućina postaje gušća, koža se bora, nastaje izgled „narančine kože“ dok je u posljednjoj fazi tekućina je već gusta i čvorići su tvrdi te su vidljive rupice i kvržice. Glavni razlog vidljivih upaljenih masnih stanica kod žena u odnosu na muškarce je taj što se kod žena vezivno tkivo koje podupire masne stanice pruža okomito na kožu te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori, dok kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne stanice u pravcu paralelnom s kožom te njihovim rastom ne dopiru na površinu kože.

Ukoliko želimo riješiti problem celulita potrebno ga je višestruko tretirati tokom cijele godine, na prvom mjestu je zdrav način života u smislu odgovarajuće prehrane i sportske aktivnosti pri tome treba obratiti pažnju specifične vježbe za jačanje mišića u kombinaciji s aerobnim vježbama koje pospješuju gubitak tjelesne masnoće, na drugo mjesto dolazi kozmetička njega koja osim ulja i krema koje nikako kao samostalan tretman nisu dovoljni imamo na raspolaganju cijeli niz kozmetičkih postupaka kao što su limfna drenaža, anticelulitna masaža, maderoterapija, cupping odnosno vakum terapija, body wraping te njega aparatima kao što je kavitacija, radiofrekvencija, LPG i slično.

 

Nikad nije kasno za započeti borbu protiv celulita, hranite se zdravo, šetajte, vozite bicikl, opustite se izgledajte i osjećajte se dobro u vlastitoj koži.

KONTAKTIRAJTE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA

091 575 06 39

dijana@nokti.hr

Ulica Crvenog križa 35,Zagreb

2kat, zvono 056

www.nokti.hr